•   czwartek, 13 grudnia 2018
Dieta Małego Człowieka

Produkty zbożowe to ważny element zbilansowanej diety niemowlęcia

Kiedy niemowlę poznaje nowe smaki, inne niż mleko mamy, rodzice powinni zadbać, aby w odpowiednim momencie w jego jadłospisie pojawiły się kaszki zbożowe. Dlaczego to tak ważne i na co zwracać uwagę, wybierając produkt zbożowe dla maluszka? Na te pytania odpowiada dr n. med. Magdalena Wołoszko, pediatra, ekspert BoboVita.

Organizm nowo narodzonego dziecka jest bardzo wrażliwy i wciąż dojrzewa. Początkowo jego specjalne potrzeby żywieniowe zaspokaja mleko mamy. Z czasem do diety maluszka należy wprowadzić pokarmy uzupełniające, pomagające realizować rosnące zapotrzebowanie niemowlęcia na energię, witaminy czy składniki mineralne (w drugim półroczu życia wyłącznie karmienie piersią jest niewystarczające dla zapewnienia odpowiedniej podaży wszystkich niezbędnych składników)[1].

Jadłospis maluszka nie może być rozszerzany ani zbyt wcześnie, ani zbyt późno. W obowiązujących w Polsce i Europie zaleceniach ekspertów ds. żywienia dzieci wskazane jest, aby rozszerzanie diety rozpocząć nie wcześniej niż po ukończeniu przez niemowlę 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu[2]. Mimo że w tym czasie mleko mamy wciąż powinno być podstawą codziennego jadłospisu, wraz z wiekiem dziecka posiłki bezmleczne stopniowo powinny zastępować pokarm mamy.

Kaszka – kiedy powinna pojawić się w jadłospisie dziecka?

Łatwość akceptacji nowych smaków w diecie zmienia się z wiekiem. Bardzo ważny, wręcz kluczowy dla preferencji smakowych i późniejszych nawyków żywieniowych jest okres niemowlęcy. Jak pokazują wyniki badań, największą otwartość na nowe doznania smakowe wykazują dzieci w wieku 4-7 miesięcy[3]. Ze względu na wrodzoną preferencję do smaków słodkich jako pierwsze w diecie powinny pojawić się warzywa. Dopiero kiedy maluch je polubi, zalecane jest podanie słodszych owoców, które są łatwiejsze do zaakceptowania. W następnej kolejności niemowlę powinno poznać produkty zbożowe, dopasowane do jego wyjątkowych potrzeb.

Kiedy wprowadzić gluten?

Gluten, czyli białko zawarte w zbożach, powinien być wprowadzany do diety dziecka stopniowo w małych ilościach w dowolnym okresie po ukończeniu 4. m.ż. (17. tyg.ż.) do 12. m.ż.

Kaszki jako źródło korzyści w diecie niemowlęcia

Produkty zbożowe są ważnym elementem codziennego jadłospisu – najpierw niemowlęcia, potem dziecka i dorosłego. Są źródłem skrobi, witamin z grupy B, a także kluczowych składników mineralnych, ważnych dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu. Co więcej, konsystencja produktów zbożowych podawanych niemowlęciu na etapie rozszerzania diety ułatwia przejście od diety płynnej, opartej wyłącznie o mleko, do stałych posiłków podawanych łyżeczką. Ich łatwy w akceptacji smak sprawia, że dzieci je lubią i chętnie jedzą. To istotne, ponieważ przyzwyczajenie niemowlęcia do regularnego spożywania produktów zbożowych to ważny krok w budowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych.

Jak wybrać kaszkę odpowiednią dla malucha?

Organizm niemowlęcia czy małego dziecka nieustannie i bardzo szybko się rozwija, dlatego jest bardzo wrażliwy na wpływ czynników zewnętrznych, w tym spożywanej żywności. Właśnie dlatego żywienie niemowlęcia wymaga stosowania produktów sprawdzonych, wysokiej jakości, bezpiecznych dla maluszka. Ogólnodostępne produkty zbożowe, przeznaczone dla starszych dzieci i dorosłych, nawet z oznaczeniem bio/eco, nie przechodzą tak wieku testów jakości i bezpieczeństwa co kaszki zbożowe przeznaczone dla niemowląt (czyli ze wskazaniem wieku na opakowaniu). Dlatego i tu warto zdać się na doświadczenie ekspertów – producenci takich produktów zgodnie z prawem są zobligowani do przestrzegania surowych norm jakości. Sięgając po kaszki ze wskazaniem wieku na opakowaniu, rodzic może być pewny produktu odpowiedniej jakości, zapewniającego źródło witamin i składników mineralnych ważnych dla prawidłowego rozwoju. Kaszki przeznaczone specjalnie dla najmłodszych są dostępne w wielu smakach. Dzielą się na mleczne i bezmleczne, a także w zależności od zbóż, z jakich powstały np. na kaszki ryżowe, wielozbożowe, pszenne i inne. Należy pamiętać o przygotowaniu takiego produktu zawsze zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu – wówczas będzie to pełnowartościowy posiłek dla maluszka.

 


[1] Skiba A., Woś A., Boznański A., Wprowadzanie nowych pokarmów do diety dziecka w ujęciu praktycznym opartym na aktualnych rekomendacjach, Lek w Polsce 2018 Vol.28 nr 1, s.55-60.

[2] Szajewska H., Socha P., Horvath A. wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne. Pediatria, 2014, 321-338.

[3] Beauchamp G K, Mennella JA. Early flavor learning and its impact on later feeding behavior. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2009; 48(Suppl 1): 25-30.

 

Zobacz również