•   Niedziela, 9 sierpnia 2020
Porady

Zupa na obiad? Tych przepisów mogłaś nie znać!

Zagęszczane, gorące, kremy, na kościach, mięsne, na ostro, warzywne, chłodniki… Zupy, których rodzajów jest naprawdę dużo, są kochane przez Polaków. Lżejsze podajemy najczęściej jako pierwsze danie, z kolei te bardziej sycące często zastępują cały obiad. Jeśli już znudziło ci się przyrządzanie w kółko tych samych zup, wypróbuj oryginalne i sprawdzone przepisy. Na pewno wśród nich znajdziesz nowe ulubione smaki.

Prosta i zdrowa zupa rybna

Mięso ryby jest jednym z najzdrowszych, dlatego powinniśmy je jeść kilka razy w tygodniu. Wśród wielu cennych pierwiastków i witamin zawiera przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 odgrywające ogromną rolę w prawidłowej pracy mózgu, układu krążenia i kości. Warto jeść ryby i podawać je możliwie jak najczęściej.

Do przygotowania zupy potrzebujesz filet rybny (może być z mintaja, morszczuka, dorsza), cebulę, masło, śmietanę, natkę pietruszki i kostki bulionowe (świetnie będzie pasować esencjonalny Bulion warzywny WINIARY).

Najpierw rozpuść bulion we wrzącej wodzie. Filety pokrój w paski i przełóż do garnka z bulionem. Pokrojoną w krążki cebulę podsmaż na maśle, dodaj do zupy i gotuj przez około 10 minut. Na koniec dopraw zupę śmietaną, a przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Pyszna oraz bardzo pożywna zupa rybna na pewno posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Delikatny filet doskonale komponuje się z podsmażoną na maśle cebulą i odrobiną śmietany, tworząc wspaniały, harmonijny smak, któremu na pewno się nie oprzesz.

Aromatyczny krem z pora i serka topionego

Ta kremowa, gęsta zupa z dodatkiem gałki muszkatołowej syci i rozgrzewa równocześnie. Do jej przygotowania potrzebujesz pory, cebule, masło, rosół w kostkach (np. Rosół drobiowy WINIARY), mieloną gałkę muszkatołową, śmietankowy serek topiony oraz sól i pieprz do smaku.

Wybierz garnek, w którym będzie się gotować zupa. Rozpuść w nim odrobinę masła i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pokrojonego w krążki pora. Kilka cienkich krążków możesz odłożyć do dekoracji. Gdy warzywa się podsmażą przez około 5 minut, dolej tyle wody, by przykryła wszystkie warzywa. Dodaj drobiowe kostki rosołowe i gotuj na wolnym ogniu, dopóki por nie zmięknie. Aby zupa była jeszcze bardziej kremowa, wrzuć do niej serek topiony i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Zmiksuj zupę na gładki krem, dodaj przyprawy według smaku, rozlej do talerzy i ozdób pozostawionym porem. Pyszne danie gotowe!

Krem z pora najlepiej smakuje z kromeczkami białego pieczywa zrumienionymi na maśle czosnkowym. Tak pięknie pachnącą i delikatną w smaku zupę podaną z chrupiącym chlebkiem pokocha każdy, kto tylko jej spróbuje.

Zupa z jarmużu – prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zupę z tym wyjątkowo zdrowym warzywem jest banalnie prosty. Oprócz jarzyn (jarmuż, ziemniak, seler, cebula, czosnek, marchew) wybierz jeszcze bulion w kostce (do tej zupy najlepiej będzie pasował aromatyczny Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY), odrobinę mąki pszennej, śmietanę oraz sól i pieprz.

Najpierw zagotuj wodę z bulionem. Dodaj pokrojony w kostkę seler, marchew, ziemniak, cebulę, a na końcu jarmuż. Warzywa gotuj tak długo, aż zmiękną i wtedy zagęść zupę śmietaną zmieszaną z mąką. Na koniec dodaj posiekany drobno czosnek, przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Zagotuj jeszcze raz i rozlej do głębokich talerzy albo miseczek.

Na jakie danie masz dzisiaj ochotę? Czy będzie to delikatna zupa rybna, rozgrzewający krem z pora z dodatkiem chrupiącego chlebka, a może warzywna zupa z jarmużem w roli głównej? Te idealne na zimę i proste w wykonaniu dania na pewno posmakują wszystkim domownikom, a ty będziesz się cieszyć z nowych wartych zapamiętania przepisów. Smacznego!

Artykuł partnera

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾