Zupa na obiad? Tych przepisów mogłaś nie znać!
![](/pliki/737x414_zupa-na-obiad-tych-przepisow-moglas-nie-znac-sxrg.jpg)
Zagęszczane, gorące, kremy, na kościach, mięsne, na ostro, warzywne, chłodniki… Zupy, których rodzajów jest naprawdę dużo, są kochane przez Polaków. Lżejsze podajemy najczęściej jako pierwsze danie, z kolei te bardziej sycące często zastępują cały obiad. Jeśli już znudziło ci się przyrządzanie w kółko tych samych zup, wypróbuj oryginalne i sprawdzone przepisy. Na pewno wśród nich znajdziesz nowe ulubione smaki.
Prosta i zdrowa zupa rybna
Mięso ryby jest jednym z najzdrowszych, dlatego powinniśmy je jeść kilka razy w tygodniu. Wśród wielu cennych pierwiastków i witamin zawiera przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 odgrywające ogromną rolę w prawidłowej pracy mózgu, układu krążenia i kości. Warto jeść ryby i podawać je możliwie jak najczęściej.
Do przygotowania zupy potrzebujesz filet rybny (może być z mintaja, morszczuka, dorsza), cebulę, masło, śmietanę, natkę pietruszki i kostki bulionowe (świetnie będzie pasować esencjonalny Bulion warzywny WINIARY).
Najpierw rozpuść bulion we wrzącej wodzie. Filety pokrój w paski i przełóż do garnka z bulionem. Pokrojoną w krążki cebulę podsmaż na maśle, dodaj do zupy i gotuj przez około 10 minut. Na koniec dopraw zupę śmietaną, a przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Pyszna oraz bardzo pożywna zupa rybna na pewno posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Delikatny filet doskonale komponuje się z podsmażoną na maśle cebulą i odrobiną śmietany, tworząc wspaniały, harmonijny smak, któremu na pewno się nie oprzesz.
Aromatyczny krem z pora i serka topionego
Ta kremowa, gęsta zupa z dodatkiem gałki muszkatołowej syci i rozgrzewa równocześnie. Do jej przygotowania potrzebujesz pory, cebule, masło, rosół w kostkach (np. Rosół drobiowy WINIARY), mieloną gałkę muszkatołową, śmietankowy serek topiony oraz sól i pieprz do smaku.
Wybierz garnek, w którym będzie się gotować zupa. Rozpuść w nim odrobinę masła i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pokrojonego w krążki pora. Kilka cienkich krążków możesz odłożyć do dekoracji. Gdy warzywa się podsmażą przez około 5 minut, dolej tyle wody, by przykryła wszystkie warzywa. Dodaj drobiowe kostki rosołowe i gotuj na wolnym ogniu, dopóki por nie zmięknie. Aby zupa była jeszcze bardziej kremowa, wrzuć do niej serek topiony i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Zmiksuj zupę na gładki krem, dodaj przyprawy według smaku, rozlej do talerzy i ozdób pozostawionym porem. Pyszne danie gotowe!
Krem z pora najlepiej smakuje z kromeczkami białego pieczywa zrumienionymi na maśle czosnkowym. Tak pięknie pachnącą i delikatną w smaku zupę podaną z chrupiącym chlebkiem pokocha każdy, kto tylko jej spróbuje.
Zupa z jarmużu – prawdziwa bomba witaminowa
Przepis na zupę z tym wyjątkowo zdrowym warzywem jest banalnie prosty. Oprócz jarzyn (jarmuż, ziemniak, seler, cebula, czosnek, marchew) wybierz jeszcze bulion w kostce (do tej zupy najlepiej będzie pasował aromatyczny Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY), odrobinę mąki pszennej, śmietanę oraz sól i pieprz.
Najpierw zagotuj wodę z bulionem. Dodaj pokrojony w kostkę seler, marchew, ziemniak, cebulę, a na końcu jarmuż. Warzywa gotuj tak długo, aż zmiękną i wtedy zagęść zupę śmietaną zmieszaną z mąką. Na koniec dodaj posiekany drobno czosnek, przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Zagotuj jeszcze raz i rozlej do głębokich talerzy albo miseczek.
Na jakie danie masz dzisiaj ochotę? Czy będzie to delikatna zupa rybna, rozgrzewający krem z pora z dodatkiem chrupiącego chlebka, a może warzywna zupa z jarmużem w roli głównej? Te idealne na zimę i proste w wykonaniu dania na pewno posmakują wszystkim domownikom, a ty będziesz się cieszyć z nowych wartych zapamiętania przepisów. Smacznego!
Artykuł partnera
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾