Co podać rodzince przy afrykańskich upałach?
Gdy na zewnątrz leje się żar z nieba, jedynym słusznym daniem obiadowym jest, jak sama nazwa wskazuje, chłodnik. Możemy podawać go z jogurtem, mlekiem kokosowym, jajkiem lub tostami. Zobacz sprawdzone przepisy tę pyszną zupę!
Chłodnik z botwiny
Chłodnik z botwiny najlepiej smakuje z nowalijkami: świeżym szczypiorkiem, ogórkami gruntowymi, młodą cebulą, koperkiem i oczywiście botwiną. To jedna z najlepszych opcji na lato, gdyż mamy wtedy dostęp do świeżych młodych warzyw. Aby przygotować tę pyszną zupę, w pierwszej kolejności myjemy i siekamy buraczki, zalewamy je wodą i dodajemy kostkę Bulion warzywny WINIARY. Po ugotowaniu wywar może zmienić odcień, dlatego warto zakwasić go odrobiną octu jabłkowego. Do wystudzonych buraczków dodajemy drobno posiekane: ogórki, cebulę, koperek i szczypiorek. Następnie wlewamy wodę z kiszonych ogórków oraz jogurt naturalny. Aby chłodnik nabrał jeszcze więcej smaku i aromatu, doprawiamy go Przyprawą w płynie MAGGI, solą i pieprzem. Zupę należy przykryć folią i schłodzić. Przed podaniem można dodatkowo włożyć jajko ugotowane na twardo, młode ziemniaczki lub tosty.
Chłodnik litewski
Chłodnik litewski również przygotowuje się z botwinki, jednak w tym przepisie zamiast jogurtu naturalnego wykorzystamy kefir i śmietanę. Chłodnik ten opiera się głównie na Barszczu czerwonym Ekspresowa Zupa WINIARY, który doda jeszcze więcej smaku i aromatu. Zaczynamy od pokrojenia botwinki i zagotowania wody, a następnie do gorącego wywaru wsypujemy barszcz. Po wystudzeniu przygotowujemy dodatki, czyli rzodkiewki starte na tarce o grubych oczkach oraz świeżego ogórka pokrojonego w kostkę i wrzucamy je do zupy. Całość łączymy z kefirem i śmietaną. Chłodnik powinien spędzić w lodówce około 20 minut. Można go podawać jajkami ugotowanymi na twardo oraz koperkiem.
Chłodnik buraczkowy z mlekiem kokosowym
Chłodnik z mlekiem kokosowym to bardziej egzotyczna odmiana tego rodzaju zupy, zwłaszcza z dodatkami, takimi jak dojrzałe awokado czy orzechy nerkowca. Dzięki temu pierwszemu chłodnik będzie miał gęstszą konsystencję. Zupę z powodzeniem można go podawać w wysokich przezroczystych szklankach lub salaterkach. Aby ją przygotować, wystarczy wymieszać zawartość Barszczu czerwonego Ekspresowa Zupa WINIARY z mlekiem kokosowym i jogurtem greckim, a następnie przygotować warzywa. Kroimy ogórka i awokado na małą kostkę i polewamy odrobiną soku z limonki. Dodajemy do zupy, chłodzimy w lodówce, a przed podaniem dekorujemy szczypiorkiem, koperkiem i orzechami nerkowca. Zdecydowanie pyszny pomysł na obiad!
Chłodnik buraczkowy z rukolą, selerem naciowym i kalarepą
Jak widać, chłodnik można przygotować na wiele różnych sposobów. Miłośnicy bardziej urozmaiconych zup z pewnością zadowolą się dodatkami w postaci rukoli, selera naciowego i kalarepy. Ten chłodnik przygotowujemy tak, jak w poprzednim przepisie, jednak tym razem zamiast mleczka kokosowego wykorzystamy kwaśną śmietanę. Seler naciowy i kalarepę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rzodkiewkę tniemy w plasterki, a rukolę rozdrabniamy ostrym nożem. Wszystkie składniki dodajemy do zimnego chłodnika i dekorujemy dodatkowo małymi listkami rukoli oraz plasterkami rzodkiewki. Smacznego!
Artykuł partnera
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾